Tuesday, 3 August 2010

Randy Gage szigete, azaz hogyan alakul ki a Jólét a semmiből (1/4)Az előző bejegyzésben említettem, hogy 4 bejegyzés erejéig idézni fogok Randy Gage, "Fogadd el a Bőséget!" (Accept your Abundance) c. könyvéből. Most elárulom, hogy egy nagyon érdekes történetet mesél el benne Randy, amelynek a mondanivalója egyértelműen a Jólét, ráadásul olyan logikusan írja le, hogyan alakul ki a semmiből a gazdagság, hogy csak pislogtam amikor először olvastam a könyvet :)Következzen hát a történet első része:

Képzeld el, hogy repülünk az óceán felett, amikor egyszer csak a gép lezuhan.

Egy homokos szigeten érünk földet 20 másik család társaságában, akik szintén a gépen utaztak. Nem ismerjük egymást, és ki vagyunk szolgáltatva a természet erőinek. Így hát azonnal nekilátunk menedéket építeni bambusznádból. Találunk ivóvíz forrást is, amely a sziget közepén lévő hegy derekánál ered. Ez kb. 2 órányi út a táborhelyünktől.Szerencsére van bőven rák, hal és kagyló a szigetet körülölelő sekélyebb vízben. A partot pálmafák és sokféle gyümölcsfa szegélyezi. Ha elég ügyesek vagyunk élelemhez juttathatjuk a családjainkat. Halászatok és gyűjtögetések között a saját magunk által épített bambuszkunyhóknál pihenünk meg, tüzet rakunk és megfőzzük a nyersételeket.

Mivel egész nap semmi más nem csinálunk, mint biztosítjuk a családunknak a mindennapi betevőt, a nap végére bizony hullafáradtan kerülünk a pálmalevélből készített ágyunkba és nagyon gyorsan álomba is merülünk.

Mivel kis csapat vagyunk, rájövünk, hogy ha együttműködnek a családjaink és értékeket cserélünk, mindenki munkáját megkönnyíthetjük. Úgyhogy megkezdődnek az első üzletkötések és cserék egymás között. Most már nem ritkák a hasonló beszélgetések családok között: „Akkor ma megyek, hozok vizet, tűzifát a családomnak és a te családodnak is, ha te addig megjavítod a kunyhóm tetejét, amit múlt este megrongált a szél. Holnap pedig, mikor egész nap kagylókat és kókuszt gyűjtök a családunknak, te fogod hozni a tűzifát és a vizet.”Nagyszerű, kezdenek működni a dolgok, viszont akárhogy is nézzük, így nem igazán fogunk előrehaladni, hiszen új érték nem keletkezett.A fejlődés és kiteljesedés utáni vágyunk az egyik legnagyobb kincsünk az életben, hiszen ez lelkesít, motivál bennünket. Ennek folyományaként az eredmény a legtöbb esetben az, hogy életünk is egyre könnyebbé és kényelmesebbé válik. Felszabadítjuk magunkat az erőlködés és a napi robotolás alól. Több időnk lesz, nagyobb szabadságunk, és nagyobb örömünket leljük az életben.Egy szép napon, miközben fáradtan fekszel az ágyadon – mert aznap épp hegyet másztál és vizet hoztál- eszedbe jut egy ragyogó ötlet. Mi lenne, ha építenél egy állványzatot, egy szerkezetet a bambusz száraiból, amelyet így felvinnél a hegyhez, és onnan lejtve a bambusz csővezetékedet ivóvizet juttathatnál a táborba? Így megmenekülhetnél a vízhordás terhétől!Fantasztikus! De hogy az ördögbe lesz időd egy ekkora horderejű projektre, amikor napi szinten kell dolgoznod a családod etetéséért?A válasz egyszerű: többet kell dolgoznod. Miközben mindenki más lazsál, vagy alszik éjszaka, te minden éjjel további 2 órát dolgozol, hogy megépítsd a bambusz csővezetéked. Végül hosszú hetek kemény munkája meghozza gyümölcsét. A csővezetéked elkészült.Aznap este a tábortűznél a következő bejelentést teszed:

„Barátaim! Minden reggel azzal kezdjük a napot, hogy vízért megyünk a hegyekbe. Sikerült kényelmesebbé tenni az életünket. Építettem egy csővezetéket, amelyen keresztül az ivóvíz egyenesen a faluba folyhat, nem kell többé vödröket cipelnünk. Hajlandó vagyok a csővezetékből folyó vizet halra, kókuszra, ruhára, vagy egyéb termékre elcserélni, természetesen a fair-kereskedelem szabályai alapján.

Ti nyertek, mert nem kell naponta 4 órát vízszállítással foglalkoznotok, én is nyerek, mert így kevesebb időt kell töltenem halászattal, vadászattal és gazdálkodással. Mindössze annyit kell tennetek, hogy ha vízre van szükségetek, elmentek a tábor közepén lévő bambusz csaphoz és annyi vizet engedtek magatoknak amennyit akartok.”Azért cserébe, hogy használhatják a csővezetékedet a családok mindegyike beleegyezik abba, hogy naponta egy órát vadásznak, vagy gyűjtögetnek a családod számára. Ez tehát azt jelenti, hogy az innovatív ivóvíz rendszered minden családnak napi három órát spórol meg. Emlékezz, a berendezés nélkül mindenki napi 4 órát foglalkozna vízhordással. Te pedig 19 órát szabadítasz fel magadnak összesen. (19 család x 1 óra) Ez a jutalmad, amiért ilyen találékony voltál és más embereket is szolgálsz.A motivációd önérdekből indult, mégis mindenki jól járt vele.Kreatív voltál, és beletetted a munkát. Egyáltalán nem volt könnyű egy ilyen csővezetéket építeni bambuszból. Egymáshoz illeszteni őket, állványt szerelni hozzá, de TE megcsináltad! Legyél büszke magadra, ugyanis ezzel a projekttel, napi 19 óra szabadidőt kaptál. Eddig ugyanis napi 12 órát dolgoztál. Most pedig 19 óra szabadidőt kapsz. Ez azt jelenti, hogy 7 munkaóra-többletértéked keletkezett, amit szabadon felhasználhatsz. Tehát összefoglalva: 12 órát már nem kell munkával töltened (felszabadítottad magad a robot alól), és ezen felül még kapsz 7 órát, amit szabadon felhasználhatsz.Úgy döntesz, hogy a napi 7 órát értelmesen felhasználod és megint újításba kezdesz. Nyitsz tehát 7-8 kisebb üzletet, amely esténként 19:00 – 20:00 óráig fogadja a vevőket. A felesleget (ételek) elcseréled egyéb termékekre. Folytatod a kereskedést, és még gyűjtesz egyéb dolgokat is, ami másoknak érték lehet. Hamarosan egy új dologgal örvendezteted meg a nagyérdeműt. Hozzáépítesz a saját kunyhódhoz egy billiárd szobát, és az asztalt a szoba sarkába teszed. Ezen kívül egy 3 férőhelyes bicikli garázst is építesz magadnak, és egy kis medencét is installálsz a kerted végébe. Most aratod le a gyümölcsét mindannak az innovációnak és erőfeszítésnek, amely a csővezeték kiépítéséért jár neked.

Vedd észre, hogy erre a megállapodásra senki nem kényszerített senkit. Ha a többiek nem akarnak veled üzletelni, megtehetik, viszont akkor továbbra is sok idejük menne el azzal, hogy vizet hordjanak a hegyekből. Persze senki sem akar vizet hozni a régi módszerrel, hogy így plusz 3 órányi munkát akasszanak a saját nyakukba, úgyhogy örömmel elfogadják az ajánlatodat, te pedig folyamatosan gazdagszol.... . .

. .

.(A következő bejegyzésben folytatódik)

- Randy Gage

- KM

No comments:

Post a Comment