Friday 20 August 2010

Otthonról irányítható MLM üzleted van, vagy rendezvényen irányított?

Épp most beszélgettem egy nagyon kedves munkatársammal, aki adott egy nagy adag inspirációt. Ezúton is köszönöm Kata :)
Feljött a szó arról, hogy a network marketing üzletek akkor most ténylegesen otthonról irányíthatóak, avagy sem?
A 70-es, 80-as években, amikor még nem volt ennyire fejlett a technika, nem volt minden háztartásban internet, a hatékony kommunikációt egy módon oldhatták meg az MLM cégek. Hogyan juttassák el az információt, és a lelkesedést emberek tömegeihez egyszerűen, hatékonyan? Hogyan tréningezzék őket? Ez volt a kulcskérdés. A válasz egyértelműen a rendezvények voltak. Akkoriban nem volt más lehetőségük.

Mára azonban a dolog megváltozott. A technológiai fejlődésnek köszönhetően kinyílt a világ, és keresztül-kasul kommunikálhatunk a világban.

Kérdésem tehát a következő: az MLM üzleted valóban otthonról irányítható, vagy folyamatosan rendezvényekre kell járnod?

Nézzük a kettő közti különbséget!
Kezdjünk a "rendezvényes üzletekkel" - én így hívom őket.


Ha havonta, vagy két hetente, netán hetente jársz oktatásokra, tréningekre különböző hotelekbe, hogy fenntartsák a motivációdat, az sok ember számára -pláne a mai világban- a nem szeretem kategóriába csúszik. Az embereknek kevés idejük van, és azt a kis időt ami marad, szeretnék a családjukkal tölteni. Ha viszont ezt be kell cserélniük a rendezvényekre járkálással, akkor nagyon hamar kifrusztrálódnak az üzletből, bármekkora érzelmi töltetet is kapnak ott.
A család azt látja, hogy "már megint valami agymosáson" van, folyton ilyen helyekre jár.
Richard Brooke mondta egyszer, hogy a rendezvények egyik legnagyobb csapdája az, hogy látszólag mindenkit bemotivál... 3-4 napra... aztán a motiváció megint visszaesik. Kell egy újabb adag motiváció, egy másik rendezvény. Ez sokak számára -tudom erős megfogalmazás- de olyan mint a drog. Ha nincs újabb adag, leeresztenek.

Szokták mondani, hogy az MLM üzletek a rendezvényeken épülnek. Véleményem szerint a rendezvények max. megerősítik, de a hálózati üzleteknek a 21. században az otthonokban kell épülniük! Feltéve, ha a szabadság eszméjét tartja az adott cég fő értéknek.



Mert mi a Network Marketing iparág egyik legnagyobb ajándéka?
A Szabadság!
Ha állandóan rendezvényre kell járkálnod, akkor soha nem leszel szabad.

Ez felvet egy másik kérdéskört is:
Mi van a motivált kismamákkal, akik nem mozdulhatnak és nem is akarnak elmozdulni a babák, és a gyerkőcök mellől?
Mi van azokkal az emberekkel, akik szeretnének ugyan üzletet építeni, de egyszerűen a munkahelyükön napi 12 órákat robotolnak, ők mikor járjanak rendezvényekre?
És most csak két réteget említettem a potenciális célpiacunkból.

Az idő(takarékosság) kulcstényezővé vált a mai világban. Senki sem szereti, ha rabolják az idejét. Pláne nem azzal, hogy gyere el egy szuper cégbemutatóra, ahol megismerkedhetsz az évezred üzletével. Ezek után csodálkozunk ha az emberek nemet mondanak.
Miért is mondanának igent? Könnyíteni akarnak a terheiken, nem pedig egy újat bevállalni.

Ha a network marketing a szabadság eszköze (jó esetben), akkor ezt így is kommunikáljuk! Egy az információs kor lehetőségeit kiaknázó MLM cég valóban aranyat érhet a sok 80-90-es évek, tipikus rendezvényre járkálós cégeivel szemben, ahol a vezetés még nem ismerte fel a változtatás szükségességét.
A legnagyobb érték manapság az MLM piacon az, ha valóban otthonról irányítható az üzleted! Punktum. Ezt igényli a piac!

Térjünk vissza egy kicsit oda, ahonnan elindultunk, a motivációhoz!
Richard Brooke azt mondta, hogy a legjobb út ahhoz, hogy függetlenítsd az embereidet, hogy megtanítod nekik az önmotivációt. Miért is jó ez?
A rendezvények kívülről motiválnak, de nem tartós a hatásuk. Az önmotiváció ezzel szemben belülről jön, szorosan összekapcsolódik az önfejlesztéssel, és hatása igencsak tartós. Ráadásul nem Neked kell az embereidet állandóan motiválni, tehát egy lépéssel közelebb vagy a szabadsághoz.

Jöhet a nagy kérdés, hogyan motiválhatod saját magad?
Íme néhány tipp: az álmaiddal, a céljaiddal, a vágyaiddal, a fejlődésre való hajlandósággal, az adás-, a növekedés eszméjével, a tanulási vággyal, stb.

Egyébként hogy is akar valaki szabaddá válni, ha nincs meg benne az önmotiváció? A szabadság fontos részei az önálló gondolkodásra való képesség és a felelősségteljes döntések meghozatala.
A szabadság mindig belülről indul, ami megjelenhet később a "kinti" világban passzív jövedelem, anyagi, és időbeli szabadság formájában is. De minden folyamat belülről indul.

Szeretnék eloszlatni a végén valamit: nem a rendezvények ellen vagyok! A rendezvények jó bulik, de az üzletek ne a rendezvényeken épüljenek, hanem az otthonokban! Ahogy munkatársam, Kata fogalmazott: "Építsük otthonról sikeresen az üzletünket, aztán a rendezvényen egy jó kis buli keretein belül összetalálkozunk azokkal, akik hasonlóan otthonról és sikeresen építik az üzletüket."


Kíváncsiak vagyunk a gondolataidra!
Írd meg bátran őket!


- KM

No comments:

Post a Comment